Hopp til hovedinnhold

Astma og kulde

Kaldt vær kan by på ekstra utfordringer for personer med astma og luftveisplager. Med gode forebyggende tiltak, riktig medisinering og beskyttelse kan du som har astma likevel være ute i kulden.

Sist oppdatert 02. mars, 2023

Astma er en veldig individuell sykdom, men de fleste vil føle ubehag i kaldt vær. Hyppige forkjølelser i vinterhalvåret kan også bidra til å øke plagene.

Hvorfor påvirkes astma av kulde?

Grunnen til at mange med astma får en forverring av tilstanden sin når de puster inn kald luft, er overfølsomme luftveier. Den kalde luften fører indirekte til uttørring av luftveiene, som gjør at luftveiene blir trangere og det blir tungt å puste.

I svært kaldt vær blir det også vanskeligere å puste gjennom nesen. Hos personer med astma fører pusting gjennom munnen til enda mer innsnevring i luftveiene, fordi luften ikke rekker å bli varm før den kommer frem til luftveiene.

Kan jeg trene i kaldt vær med astma?

Det er viktig å være oppmerksom på at trening i sterk kulde over tid kan føre til forverring av astma, hvis du ikke beskytter deg godt nok. Såkalt anstrengelsesutløst astma kan indirekte være forårsaket av hard trening i kaldt vær, fordi det blir for stor direkte tilførsel av kjølig luft i luftveiene. Anstrengelsesutløst astma oppstår gjerne ved hard trening eller konkurranse i mer enn 10-15 kuldegrader.

!

Det er samtidig viktig å huske på at fysisk aktivitet forbedrer kondisjonen og evnen til å mestre astma. Du som har astma kan delta i regelmessig fysisk aktivitet, også i kaldt vær, så lenge du sørger for god beskyttelse mot kulda foran nese og munn og riktig medisinering.

Astmasykdommen er veldig individuell, og noen vil merke problemer med pusten allerede ved få kuldegrader. Da er det er viktig å ha kjennskap til egen sykdom, å ta medisiner slik legen har anbefalt og å lytte til kroppens signaler.

Også normale luftveier kan til en viss grad reagere med astmalignende plager på anstrengelse i kulde.

Kuldeastma er ikke det samme som kuldeallergi

Kuldeurtikaria, ofte kalt kuldeelveblest eller kuldeallergi, er elveblest utløst av kulde eller kaldt vann. Dette er ikke egentlig en allergi, men en overfølsomhetsreaksjon, som kan gi svært alvorlige symptomer som opphovning på store deler av kroppen.

Følg med på luftkvaliteten

Hvis du bor i en by eller et tettsted, må du være obs på at partikkelforurensning fra vedfyring og biltrafikk ofte vil øke i stillestående og kald luft, og forverre astmaen din. Følg gjerne med på luftkvaliteten i din hjemby. Dersom nivået av svevestøv er høyt (rødt nivå) bør du vurdere å holde deg unna de mest belastede områdene.

Beskyttelse og forebygging

Jonas varmemaske fra Norges Astma- og Allergiforbund gir god beskyttelse mot kald og tørr luft, og er egnet for deg som opplever at tilstanden din forverres i kaldt vær. Noen kaller varmemaske for kuldemaske, dette er det samme.

Lue, hals eller skjerf med et gitter sørger for at luften blir varmet opp før den dras ned i lungene. Dermed reduseres problemene ved astma, og for andre som synes det er vanskelig å puste gjennom nesa i kulde. Jonas varmemaske gir dessuten god beskyttelse ved trening i kaldt vær, og det finnes et eget sport-filter spesielt for deg som er i mye fysisk aktivitet.

Barnet mitt har astma, kan det sove ute i kaldt vær?

De fleste barn med astma kan sove ute i vogn om vinteren. Selv om uteluften er kald, er det varmere nede i vognen der barnet ligger. Sørg for å plassere vognen i en lun krok, og unngå trekkfulle steder eller steder med høy luftforurensning. Det er også viktig at barnet er godt nok beskyttet av varm sovepose og kalesje. For å sikre god tilgang til frisk luft, og for å unngå overoppheting, bør du ikke dekke hele barnevognen med et teppe.

Hvis det astmatiske barnet ditt reagerer mye på kulde, for eksempel med hosting, er det lurt å ha en god dialog med barnehagen om dette, slik at de kan tilrettelegge for barnets behov og eventuelt flytte vognen inn.