Hopp til hovedinnhold

Slik reduserer du støv i boligen

Mye støv i boligen gir et dårlig inneklima, og er spesielt plagsomt for personer med astma, allergi eller andre overfølsomhetssykdommer. Med noen enkle tiltak kan du få mindre støv hjemme.

Sist oppdatert 16. mai, 2023

Støvpartikler kan irritere og gi betennelser i slimhinnen i nese, hals og luftveier. Noen får en følelse av å være tørr i halsen, økt slimproduksjon, tett og irritert nese eller hoste. Støvet kan også inneholde kjemikalier fra boligen, pollen eller allergener fra dyr, og dette kan gi økt betennelsesreaksjon eller forverring av astma og allergi. Personer med astma, allergi eller andre overfølsomhetssykdommer er derfor spesielt følsomme for svevestøv.

Hvor kommer støvet fra?

Støv kan komme fra mange ulike kilder. Det kan trekkes inn utenfra via sko og yttertøy, og via ventiler eller luftlekkasjer i vinduer eller bygningskonstruksjonen. Det kan også skapes der vi bor og oppholder oss. For eksempel ved at fibre slites av fra tekstiler, vi steller potteplanter, vi støvsuger med støvsuger uten HEPA-filter, det kommer sot fra et ildsted eller det dannes fra hudcellene våre.

Eldre boliger har flere kalde flater, som gjør at svevestøvet lander raskere. Nyere boliger med balansert ventilasjon har ofte mer bevegelse i luften, og færre kalde flater som støvet kan feste seg på. Dermed kan nyere boliger oppleves som mer støvete.

i

Svevestøv lander på materialflater som ubehandlede panelvegger og strietapet på vegg og gulv. Lodne tekstiler, åpne hyller med mange gjenstander, skap som ikke går helt opp til taket og bøker i bokhyller er også kjente områder der støvet samler seg og ofte blir liggende. Hvis du har slike møbler og gjenstander må du huske å rengjøre godt og ofte, for å unngå at de sprer svevestøv i boligen. Tepper, madrasser, stoppede møbler og gardiner bør også støvsuges, bankes og luftes regelmessig!

Astma- og Allergiforbundets tips for å redusere støv hjemme: