Hopp til hovedinnhold

Tips til babypleie

Det er viktig å bruke skånsomme produkter når du vasker og steller barnet ditt. Her finner du Astma- og Allergiforbundets gode råd om helsevennlig babypleie.

Sist oppdatert 24. oktober, 2023

Norges Astma- og Allergiforbund anbefaler alle å redusere bruken av parfyme og parfymerte produkter, både for å minimere risiko for å utvikle allergi og for å unngå at andre får plager av din parfymebruk. Små barn er blant dem det er ekstra viktig å skåne mot overdreven bruk av parfymerte produkter. Heldigvis finnes det mange gode, uparfymerte og helsevennlige babyprodukter på markedet. Du kan se etter produkter merket med vårt produktmerke, Asthma Allergy Nordic – disse er anbefalt av oss, og fri for både parfyme og andre unødvendige kjemikalier.

Bad

Spedbarn behøver vanligvis ikke å bade mer enn to ganger i uken. Større barn bør heller ikke bades for ofte, men her kan du se an vaskingen etter behov.

Såpe kan fjerne fettstoffene som holder på fuktigheten i huden. Den første tiden bør du derfor bare bruke rent vann eller en mild babyolje i vannet, og senere kan du eventuelt bytte over til et mildt skumbad.

i

Du trenger ikke bruke sjampo hver gang barnet bades, ofte holder det å bruke rent vann. Hvis barnet har mye hår, kan du bruke en mild sjampo av og til.

Når barnet er ferdig badet, klapper du det forsiktig tørt med et mykt håndkle. Du kan også godt gi babyen en massasje med litt babyolje eller lotion etter badet.

Bleieskift

Du bør skifte bleie med en gang barnet har hatt avføring, og vent heller ikke for lenge om bleien er veldig våt. Hvis barnet blir gående for lenge med avføring og/eller urin i bleien kan huden lett bli sår og betent. Det kan utvikle seg til et bleieutslett som er svært ubehagelig for barnet og utslettet kan ta tid å roe ned.

Når du skal skifte til ny bleie, vasker du huden til barnet med lunkent vann og en myk klut. Du kan godt bruke noen dråper babyolje i vannet, eller en mild babysåpe. Sterkere såper kan tørke ut huden, så unngå derfor å bruke slike produkter. Skyll alltid godt etter med vann hvis såpe har blitt brukt. Våtservietter som er egnet for babyer er et praktisk alternativ hvis dere er ute på farten, men sørg for å skylle vekk såperester fra våtserviettene med vann når dere finner et egnet sted for stell.

!

Bleien skal sitte godt, men ikke for stramt. Følg med i de områdene der elastikken i bleien sitter, her kan det fort bli rød hud som følge av strekk og friksjon. Vær hele tiden oppmerksom på bleiestørrelsen, barnet ditt kan vokse ut av størrelsen fort.

Det er forskjeller i passform og fuktabsorberingsevne mellom bleiemerkene, men i store trekk er de satt sammen av svært like materialer. Velg uparfymerte bleier, spesielt når du er på feriereiser til land hvor både parfymerte og uparfymerte bleier er å finne i butikkene.

Pleie av bleieutslett

Hvis barnet har fått bleieutslett med rød og irritert hud, bør du vaske huden med stelleolje i stedet for vann og babysåpe. La barnet ligge uten bleie og lufttørke en stund etter bleieskift, og smør inn huden i bleieområdet med parfymefri sinksalve etter hvert stell til dere har oppnådd bedring. Husk å fjerne salverester daglig ved hjelp av en stelleolje.

i

Et bleieutslett kan skyldes en eller flere ulike faktorer; hyppige avføringer og diaré, tette bleier, for lange perioder med fuktig hud i bleieområdet, overømfintlig hud, hudirritasjoner eller allergisk reaksjon på stoffer i bleien eller stelleproduktene.

Hvis du mistenker at bleieutslettet kan skyldes en hudreaksjon som irritasjon eller i verste fall allergi, bør du prøve å bytte bleiemerke og se over hvilke stelleprodukter dere har brukt. Ikke glem å sjekke hva som er gjeldende praksis i barnehagen. Enkelte barnehager bruker de produktene som er tilgjengelige gjennom innkjøpsavtalene de har, andre kan handle etter laveste pris uten at produkttryggheten får øverste prioritet.

Se etter Asthma Allergy Nordic-merket

Se etter Asthma Allergy Nordic-merket for å finne helsevennlige og parfymefrie produkter som oljer, skumbad, sjampo, lotion, våtservietter, bleier og lignende til barnet ditt.

Tenk også over hvilke andre parfymekilder babyen din kanskje kommer i kontakt med. Kanskje bruker du selv mange ulike parfymerte produkter i hverdagen, for eksempel tøyvaskemidler og kroppspleieprodukter.