1: Matallergi varer hele livet
FEIL! Noen ganger, men ikke alltid. Allergi mot peanøtt, nøtter, frø, fisk og skalldyr varer ofte livet ut, men de fleste barn vokser av seg allergi mot melk, egg, hvete og soya innen skolealder. Det er derfor viktig å revurdere diagnosen regelmessig for å unngå unødvendige dietter.
2: Å spise litt av det man er allergisk mot går bra
FEIL! Nei, ved matallergi kan selv små mengder være nok til å utløse en allergisk reaksjon, og man må derfor unngå å spise de matvarene som gir reaksjoner. Ved matintoleranse kan det være tilstrekkelig å begrense mengden og finne frem til sitt toleransenivå.
3: Flåttbitt kan gi kjøttallergi
FAKTA! Ja, alfa-gal-allergi (eller kjøttallergi, som allergien ofte kalles) oppstår som følge av flåttbitt, som senere kan gi allergisk reaksjon ved inntak av rødt kjøtt og innmat fra pattedyr.
4: Fiskeallergikere kan spise skalldyr
FAKTA! Det er ingen sammenheng mellom fiskeallergi og skalldyrallergi. Allergenene i fisk og skalldyr er forskjellige, og fiskeallergikere kan spise skalldyr. For noen fiskeallergikere er det også mulig å reagere på én type fisk, og samtidig tåle andre typer.
5: Matallergi kan forebygges ved å utsette introduksjon av mat som er kjent for å være allergifremkallende
FEIL! Dette er ikke lenger en anbefaling, og flere studier peker nå på det motsatte: Å introdusere barnet for allergene matvarer fra det er fire til seks måneder gammelt, mens mor fortsatt ammer, kan faktisk være gunstig for å forebygge matallergi blant barn med økt risiko for å utvikle matallergi. Barnet bør få mat som kan være allergifremkallende i løpet av sitt første år. Det er imidlertid viktig å påpeke at det ikke finnes noen anbefaling om tidlig introduksjon av matvarer før barnet er fylt seks måneder, og barnet trenger ikke starte tidligere med fast føde for å forebygge allergi.
6: Peanøttallergikere kan spise produkter med peanøttolje
FAKTA! Ja, de fleste med peanøttallergi vil tåle peanøttolje, siden oljen er godt renset for proteiner, som er den bestanddelen man reagerer på ved allergi.
7: Hveteallergi og cøliaki er det samme
FEIL! Nei, hveteallergi og cøliaki er ikke det samme. Hveteallergi er en immunologisk reaksjon på et eller flere av proteinene i hveten. Hvilke proteiner man reagerer på varierer, men ofte dreier det seg om glutenprotein. Cøliaki er en autoimmun sykdom som gjør at man blir overfølsom for gluten.
8: Melkeallergikere kan ikke spise matvarer med melkesyre
FEIL! Melkesyre har ikke noe med melk eller melkeprotein å gjøre. Det er en syre som både lages naturlig i kroppen, og som produseres av melkesyrebakterier. Melkesyre og melkesyrebakterier brukes i ulike matvarer, enten for å syrne et produkt eller for å bedre holdbarhet. Mennesker med melkeallergi kan trygt bruke produkter som inneholder melkesyre eller melkesyrebakterier.
9: Fiskeallergikere kan ta tran
FAKTA! En fiskeallergiker reagerer på fiskeprotein, og siden tran er en godt renset fiskeolje som ikke inneholder fiskeprotein, blir de aller fleste fiskeallergikere anbefalt å bruke tran.
10: Ulike varianter av begrepet «kan inneholde spor av» sier noe om mengden allergen i produktet
FEIL! Nei, slik spormerking sier ikke noe om mengden allergen som finnes i produktet. Det er en merkeordning som brukes for å informere om at produktet kan inneholde allergenet, uten at det inngår i produktet som en ingrediens.