Å finne ut om du er allergisk mot alkohol er ikke alltid lett, fordi symptomene ofte blir forvekslet, eller kombinert, med den ubehagelige, men dessverre vanlige effekten av alkohol, nemlig bakrus.
Det er lite som tyder på at vi er allergiske mot selve alkoholen (etanol), men ulike alkoholholdige drikker er ofte sammensatt av mange hundre ingredienser. Noen av disse stoffene kan hos enkelte mennesker føre til overfølsomhetsreaksjoner eller allergiske reaksjoner. I tillegg ser det ut som alkohol både kan forsterke og utløse en allerede eksisterende allergi.
Øl kan inneholde allergener fra korn, og likører kan inneholde frukt, bær, egg og melk. Personer som er allergiske mot druer kan reagere på vin. I tillegg rapporteres det om reaksjoner mot ulike tilsetningsstoffer. Hva som utløser reaksjonen, og hvilke overfølsomhetsreaksjoner som kan oppstå, varier fra drikke til drikke og fra person til person.
Histamin – den største synderen
En kjent utfordring med alkohol, særlig rødvin, men også sprit og øl, er innholdet av histamin. Histamin dannes i vinen under gjæringsprosessen. Mengden varierer fra vin til vin. Histamin er det samme stoffet som skilles ut i kroppen vår ved en allergisk reaksjon, og som blant annet fører til at blodkarene utvider seg og at slimhinner hovner opp. Dette kan gi symptomer som kløe, elveblest, rennende nese og øyne og hodepine. Mange kan også bli varme og rødflammede i ansiktet.
Du kan også reagere på histamin selv om du i utgangspunktet ikke er allergisk. Alkohol reduserer nemlig kroppens evne til å bryte ned histamin, noe som gjør at mennesker som i utgangspunktet er følsomme for histamin lettere får reaksjoner.
Velg røde viner merket med lavt innhold av histamin, eller kos deg med andre drikkevarer.
At garvestoffer i vin gir hodepine er en myte.
Pils og pollen
Det hevdes at alkoholen både kan forsterke og utløse en allergisk reaksjon. I tillegg til at en del alkoholholdige drikkevarer inneholder histamin, så reagerer for eksempelvis blodkar på alkohol med å utvide seg. Hvis man allerede har allergiplager som tett eller rennende nese vil man kunne oppleve at dette blir forverret. Spesielt pollenallergikere kan oppleve en forverring av alkohol under pollensesongen. Bivirkningen av medisiner kan også bli forsterket, samt at effekten av selve medisinen kan bli svekket.
Det finnes ingen god vitenskapelig dokumentasjon for at alkohol kan utløse og forsterke en allergisk reaksjon mot mat, men fysiologisk sett kan det være mulig. Teorien er at immunsystemet lettere kommer i kontakt med allergenet man reagerer på, fordi tarmslimhinnene blir påvirket av alkoholen. Alkohol ser nemlig ut til å øke tarmens gjennomtrengelighet for fremmedstoffer.
Moderer alkoholmengdene. Gir plagene mer enn det smaker, vurder alkoholfritt i perioder hvor allergien er på det verste.
Astmatikere; vær oppmerksom på sulfitt
Både rød og hvit vin, samt noen typer øl, kan inneholde sulfitt (svoveloksid). Sulfitt er blant annet et viktig konserveringsmiddel som hindrer syrning av vinen, hemmer bakterievekst og forbedrer smaken. Innholdet av sulfitt kan variere mellom de ulike vintypene, og innholdet reduseres under lagring.
Spesielt astmatikere bør være oppmerksomme ved inntak av sulfittholdige drikker. Astmatikere kan være overfølsomme mot sulfitter, og sannsynligheten for å reagere er større jo høyere inntak. På grunn av dette inngår svoveldioksid og sulfitter i regelverket for allergenmerking.
Om lag fem prosent av astmatikere vil kunne oppleve en reaksjon på svoveldioksid og sulfitter når de forekommer i store mengder i mat og drikke, med tungpustethet og piping i brystet, og dermed forverring av en allerede eksisterende tilstand. Mekanismen som forårsaker reaksjoner er uklar.
Det er mindre sulfitt i rødvin enn i hvitvin, og det er mindre i tørr vin enn i søt vin. Unngå derfor søte, hvite viner.
Den mest kjente effekten av alkohol
En velkjent bivirkning av alkohol er at konsekvenstenkingen svekkes. Med alkohol innenbords tar vi oftere sjanser vi vanligvis ikke ville gjort. Alkohol kan derfor medføre at folk er mindre påpasselige med hva de spiser. Matallergikere som vet at de har en matallergi, og som vet hva de må unngå for å ikke få reaksjon, vil med alkohol innenbords lettere ta sjanser og ikke undersøke i like stor grad hva maten de spiser inneholder, eller direkte spise noe de ikke tåler fordi de satser på at det går bra.
Pass på hva du spiser, også når du drikker! Det er ikke lurt å ta unødvendige sjanser.