Hopp til hovedinnhold

Allergi mot lupin

Lupin er en belgvekst som kan gi allergi, og i sjeldne tilfeller kryssallergi.

Sist oppdatert 17. mars, 2023

Fakta om allergi mot lupin

En allergisk reaksjon etter å ha spist lupinfrø eller mat som inneholder lupinmel kan skyldes allergi mot lupin, eller kryssallergi. Hvis du har allergi mot lupin, reagerer kroppens immunforsvar på ett eller flere av proteinene som finnes i lupin. Proteinet du reagerer på kalles for et allergen. Symptomer på lupinallergi kommer ofte raskt etter inntak, og kan variere fra milde til alvorlige allergiske reaksjoner.

Planteslekten Lupinus har flere hundre arter, og kun noen få arter benyttes som nyttevekster og i mat. Vanlig hagelupin inneholder giftstoffer.

Lupin hører til samme botaniske familie som peanøtt, og selv om det er sjeldent, kan lupin forårsake en allergisk kryssreaksjon hos enkelte personer med peanøttallergi.

Utredning av allergi mot lupin

Du kan be om en utredning hos fastlegen din hvis du tror du er allergisk mot lupin. Sykehistorien din vil være en viktig del av utredningen. Sammen vil dere gå nøye gjennom hva du har spist, og hvilke symptomer du har opplevd. Legen vil ut fra sykehistorien din vurdere om det er behov for videre undersøkelser eller allergitester. Ved behov kan legen henvise til spesialist.

Behandling

Hvis du har fått påvist lupinallergi, må du unngå å spise lupin og matvarer som inneholder lupin. Det er derfor viktig at du leser ingredienslisten nøye. Du må også vite hvordan du skal behandle en eventuell allergisk reaksjon. Du får utskrevet nødvendige medisiner til behandling av legen, ved behov. Har du risiko for å utvikle en alvorlig allergisk reaksjon vil legen din gi deg opplæring i akuttbehandling. 

Hvordan unngå lupin?

Lupinfrø har et høyt innhold av protein og fiber, og kan tilsettes matvarer for å forbedre næringsverdien og bakeegenskapene. Du kan derfor finne lupinfrø og lupinmel i noen typer:

Lupin er et merkepliktig allergen. Derfor skal lupin, og produkter framstilt av lupin, alltid merkes tydelig - uansett mengde. I ingredienslisten vil merkepliktige allergener fremheves med fetkursiv eller understreket skrift. På serveringssteder skal du få skriftlig informasjon om allergener i maten.