Ingredienser
900-950 g hvetemel
150 g sukker
25-50 g gjær
150 g margarin uten melk
5 dl havredrikk
1,5 ts kardemomme
Finhakket melkefri sjokolade eller rosiner (valgfritt)
0,5 ts salt
Fremgangsmåte
- Varm havredrikken i en kjele til 37 grader (fingervarmt).
- Smuldre opp gjæren i bakebollen. Tilsett væsken, og rør forsiktig/ha kjøkkenmaskinen på lav effekt. Tilsett sukker, salt og kardemomme. Melet røres inn litt etter litt.
- Når blandingen er smidig og blank, tilsettes margarinen i terninger. Elt deigen godt helt til margarinen er fullstendig innrørt. Rosiner som har vært bløtlagt i vann eller sjokoladebiter kan tilsettes etter ønske.
- Elt deretter deigen på høy hastighet i ytterligere 5-10 minutter. Når deigen begynner å krype oppover eltekroken, og den slipper kanten av bakebollen, er den klar for heving.
- La deigen heve på et lunt sted i ca. 30-40 minutter, til dobbel størrelse.
- Kna deigen og del den i 20-25 like emner. Trill ut runde, glatte boller.
- Legg bollene på et bakepapirkledd stekebrett og la dem etterheve i 30-40 minutter.
- Stek bollene midt i ovnen på 200 grader i 10-15 minutter.
!
Du kan også bruke denne grunnoppskriften til å lage deilige kanelsnurrer!
- Kjevle deigen til en tynn leiv på et underlag som er dekket av et tynt lag hvetemel.
- Leiven bør være ca. 30x40 cm, og 1-2 cm tykk.
- Smør leiven med et tynt lag melkefri margarin, tilsett sukker og kanel.
- Rull sammen til en rull, og del rullen i 20-25 emner.
- Disse legges på bakepapir for etterheving
- Stekes ved 210 grader midt i stekeovnen til de er gylne og gjennomstekt.