Hopp til hovedinnhold

Boller uten melk og egg

Visste du at egg og melk er de vanligste allergiene blant små barn? Med denne bolleoppskriften kan du sikre at også de allergiske kan nyte deilige boller.

Sist oppdatert 26. mars, 2024

Ingredienser

900-950 g hvetemel

150 g sukker

25-50 g gjær

150 g margarin uten melk

5 dl havredrikk

1,5 ts kardemomme

Finhakket melkefri sjokolade eller rosiner (valgfritt)

0,5 ts salt

Fremgangsmåte

  1. Varm havredrikken i en kjele til 37 grader (fingervarmt).
  2. Smuldre opp gjæren i bakebollen. Tilsett væsken, og rør forsiktig/ha kjøkkenmaskinen på lav effekt. Tilsett sukker, salt og kardemomme. Melet røres inn litt etter litt.
  3. Når blandingen er smidig og blank, tilsettes margarinen i terninger. Elt deigen godt helt til margarinen er fullstendig innrørt. Rosiner som har vært bløtlagt i vann eller sjokoladebiter kan tilsettes etter ønske.
  4. Elt deretter deigen på høy hastighet i ytterligere 5-10 minutter. Når deigen begynner å krype oppover eltekroken, og den slipper kanten av bakebollen, er den klar for heving. 
  5. La deigen heve på et lunt sted i ca. 30-40 minutter, til dobbel størrelse.
  6. Kna deigen og del den i 20-25 like emner. Trill ut runde, glatte boller. 
  7. Legg bollene på et bakepapirkledd stekebrett og la dem etterheve i 30-40 minutter. 
  8. Stek bollene midt i ovnen på 200 grader i 10-15 minutter. 
!

Du kan også bruke denne grunnoppskriften til å lage deilige kanelsnurrer!

  • Kjevle deigen til en tynn leiv på et underlag som er dekket av et tynt lag hvetemel.
  • Leiven bør være ca. 30x40 cm, og 1-2 cm tykk.
  • Smør leiven med et tynt lag melkefri margarin, tilsett sukker og kanel.
  • Rull sammen til en rull, og del rullen i 20-25 emner.
  • Disse legges på bakepapir for etterheving
  • Stekes ved 210 grader midt i stekeovnen til de er gylne og gjennomstekt.