Dersom en av julegjestene ikke tåler melk, er det veldig viktig for den som skal lage maten å være sikker på om gjesten har melkeallergi eller laktoseintoleranse.
Ved melkeallergi er det melkeproteiner som må unngås. Det vil si at du må unngå vanlig melk, fløte, smør og margarin som inneholder melk.
Laktosefrie produkter inneholder melkeprotein, og de kan derfor ikke brukes hvis gjesten din har melkeproteinallergi!
I julegrøten kan melk erstattes med for eksempel kokosmelk, ris- eller havredrikk (risdrikk anbefales ikke til barn under 6 år). Bruk melkefri margarin, for eksempel Soft Flora Spesial, til smørøye.
De som har laktoseintoleranse er overfølsomme overfor melkesukker. De mangler, eller har lite av, et enzym i tarmen som spalter melkesukker. Du kan bruke laktosefri melk i julegrøten hvis gjesten din har laktoseintoleranse.
Risengrynsgrøt uten melk
Ingredienser:
- 3 dl kokosmelk
- 7 dl vann
- 1,5 dl grøtris
- 0,5 ts salt
Fremgangsmåte:
- Kok opp kokosmelk og vann.
- Tilsett grøtris og salt og kok i cirka en time.
- Grøten serveres varm med melkefri margarin, kanel og sukker.