Hopp til hovedinnhold

Astma eller EILO?

Mange med EILO blir feilaktig diagnostisert med astma. Den viktigste forskjellen mellom astma og EILO er at EILO gir problemer med innpust, mens astma gjør det tungt å puste ut.

Sist oppdatert 02. mars, 2023

EILO er en forkortelse for Exercise Induced Laryngeal Obstruction, eller anstrengelsutløst pustebesvær som sitter i strupen, som det heter på norsk. Mange har ikke kjennskap til EILO, og det antas at mange med EILO ikke blir oppdaget og får korrekt diagnose.

i

Mange personer med EILO vil blant annet bli feilaktig diagnostisert med en form for anstrengelsesutløst astma.

Fakta om EILO

De fleste som får EILO er mellom 13 og 18 år gamle, men det kan forekomme helt ned i 5-årsalderen. De underliggende årsakene til EILO er ikke helt kartlagt, men en teori er at en smalere strupe kan øke risikoen. Kanskje kan hormoner også spille inn, siden ungdom ofte er utsatt. Antakelig er risikoen like stor for jenter og gutter.

Studier tyder på at EILO er vanligere enn man har trodd tidligere. Det er gjort undersøkelser i Danmark og Sverige der det viser seg at så mange som 7,5 prosent av alle ungdommer får EILO.

Symptomer på EILO

EILO gjør det vanskelig å puste inn, aller vanskeligst under maksimal fysisk aktivitet. Det er typisk de som driver med hard trening i utholdenhetsidretter som langrenn og løping som merker symptomene.

Hvis du har EILO, og skal trekke inn mye luft, vil du oppleve at det oppstår en tranghet i strupen som gjør det veldig vanskelig å trekke pusten. Pusten blir skarp og skjærende, og besværet kjennes best i hals og svelg. Dette medfører at du stopper aktiviteten du holder på med. Vanligvis går da plagene over i løpet av få minutter.

Hvordan behandles EILO?

Ved EILO vil du føle deg tett, men det er lengre opp i luftveiene og det kjennes ut som det er trangt i halsen. Ved astma er det de nedre luftveiene som blir tette. Derfor er det lite som tyder på at astmamedisiner kan hjelpe hvis du har EILO.

i

EILO er ikke farlig, men ganske ubehagelig for den som har det. Mange blir bekymret og redde, og enkelte kan også få panikk og besvime av følelsen av å ikke få puste. Men det går an å ta kontroll over symptomene, blant annet ved å trene på å puste riktig. Noen vil ha god hjelp av logopedi.

I noen sjeldne tilfeller må strupen opereres, men for de aller fleste vil pusteproblemene gå over av seg selv med trygghet og øvelser. Imidlertid vil noen dessverre oppleve pusteproblemene som så dramatiske at de slutter med trening og idrett.