Mange med atopisk eksem sliter med tørr og irritert hud, spesielt i ansiktet. Når eksemet er på sitt verste, kan det virke lite fristende å bruke sminkeprodukter. Men ifølge hudspesialist og allergolog Teresa Løvold Berents ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet på Oslo universitetssykehus, kan de aller fleste med atopisk eksem trygt bruke både foundation, pudder og mascara.
– Det gjelder å finne ut hva som funker best for deg og din hud. Er du inne i en dårlig periode, og eksemet er ille, kan det være lurt å avstå fra å sminke deg til det er bedre igjen, sier hun.
9 kjappe med Teresa
Hva er det med huden til de med atopisk eksem som gjør at det kan være problematisk å bruke sminkeprodukter?
– Personer med atopisk eksem har en defekt hudbarriere. Dette gjør at stoffer utenifra lettere kan komme inn og irritere. De har også et mer aktivert immunapparat i forhold til de med frisk hud. En som har atopisk eksem, vil derfor lettere kunne reagere på stoffer som legges på huden.
Er det større fare for å utvikle kontaktallergi når du har atopisk eksem?
– Personer med atopisk eksem har ikke mer kontaktallergi enn hudfriske, men vi ser at de som har atopisk eksem har litt forskjellige utslag på kontaktallergien enn de uten atopisk eksem. De har oftere kontaktallergi mot hudpleieprodukter og kosmetikk enn hudfriske. De kan også lettere reagere irritativt, uten at det er en allergi involvert.
Hva slags stoffer er det i sminke som typisk kan skape problemer?
– Stoffer som kan føre til kontaktallergi kan skape problemer. De stoffene en lettest utvikler kontaktallergi mot, er parfymestoffer og konserveringsmidler. Det er veldig mange produkter som inneholder parfymestoffer, og konserveringsmidler finner vi typisk i produkter som er flytende, som for eksempel foundation. I mascara finnes det ofte mange stoffer som kan skape reaksjoner, både metallpigmenter og plaststoffer.
Hos en med atopisk eksem er også mikrobene på hudoverflaten endret i forhold til hudfriske, og de er mer utsatte for hudinfeksjoner. Hvis sminken er kontaminert med bakterier, vil det kunne være en kilde til en hudinfeksjon. Derfor er det viktig at du ikke deler sminke med andre, og at du holder produktene mest mulig rene. Det er også lurt å bruke færrest mulig produkter, slik at huden din eksponeres for så få forskjellige stoffer som mulig.
Mange produkter markedsføres som naturlige. Betyr det at det er trygt?
– Nei, ting som markedsføres som naturlig kan inneholde mye forskjellig allikevel. De fleste med atopisk eksem reagerer for eksempel på hudprodukter som inneholder sitrus. Da kan de få et oppbluss uten at de er allergiske, men fordi det virker veldig irriterende på huden. Kanelstoffer markedsføres som naturlig og blir ofte brukt for å tilføre god lukt i fuktighetskremer. Dette har derimot vist seg å kunne føre til en voldsom kontaktallergi. Det som er viktigst å passe på er at produktet kommer fra en seriøs aktør, og at det er lett å se hva det inneholder.
Hvordan finner jeg ut hva som fungerer for meg?
– Det er lurt å være litt varsom med hvor mange produkter du bruker. I tillegg så kan det være lurt å teste ut om du har en kontaktallergi for sminken du tenker å bruke. For å sjekke om du har en kontaktallergi mot et produkt, kan du utføre en såkalt «brukertest». Smør produktet du vil teste på et lite område på underarmen (3 x 3 cm) hver morgen og kveld i syv dager. Får du ingen reaksjon i løpet av perioden, kan du prøve det i ansiktet. Det kan være ekstra viktig å teste produkter du skal påføre rundt øynene hvis du har kronisk øyelokkseksem. Det kan også være at du i perioder kan bruke et produkt uten at det irriterer i det hele tatt, mens det i perioder der eksemet er ille kan oppstå irritasjon. Her kan du prøve deg frem.
Parabener eller formaldehyd – hva er best?
– Parabener og formaldehyd brukes som konserveringsmidler i mange kosmetikk- og kroppspleieprodukter. De aller fleste vil ikke reagere på det, men sannsynligheten for å utvikle kontaktallergi er nok høyere ved formaldehyd enn parabener. Parabener er studert ganske godt, og i 2017 konkluderte EU med at det er trygt å bruke parabener, både for barn og voksne.
Hva med sminkefjerning?
– Jeg anbefaler å ikke bruke sminkefjerningsmidler, da de ofte inneholder mye konserveringsmidler og parfyme. Det går helt fint å bruke vann og litt fuktighetskrem eller olje på en klut når du skal fjerne sminke.
Kan jeg bruke sminke sammen med kortisonkrem?
– Du kan gjøre det, men jeg vil anbefale å bruke kortisonkremen på kvelden, og fuktighetskrem i ansiktet før du sminker deg om morgenen.
Jeg har et kviseliknende utslett i ansiktet. Hva kan det være? Og hva bør jeg gjøre?
– Hvis du bruker sterk kortisonkrem i ansiktet, kan du utvikle noe som heter perioral dermatitt. Det er en hudsykdom med små forhøyninger i huden og kviseliknende forandringer rundt munnen, på haken og iblant oppover kinnene og rundt øynene. Det kommer noen ganger som følge av behandling med kortisonkrem, særlig de sterke, men det kan også komme etter mye sminkebruk. Tilstanden kan gå over av seg selv, men det kan ta veldig lang tid. De fleste vil ønske å få behandling. Det første du bør gjøre, er å slutte å bruke de produktene som kan trigge det, og sette i gang aktiv behandling mot perioral dermatitt i samråd med lege.