Matoverfølsomhet
Vi skiller mellom allergiske reaksjoner på mat og overfølsomhet overfor bestanddeler i maten. Ved matallergi vil kroppens immunforsvar aktiveres mot proteiner fra maten. Ved overfølsomhet er ikke immunystemet involvert, men symptomene er ofte de samme.
Råd og tips
Matallergi kan ikke behandles. Symptomer kan bare unngås ved at man holder seg unna mat man ikke tåler. Det kan by på store utfordringer i det daglige. Her har vi forsøkt å samle nyttige råd samt faktakunnskap om de viktigste matallergiene.
Fakta
Ved matallergi vil kroppens immunforsvar aktiveres mot proteinene fra maten. De oppleves som «farlige» inntrengere. Reaksjonene kommer vanligvis raskt etter matintaket, og kan i noen tilfeller være alvorlige.
Ved matoverfølsomhet er ikke immunsystemet involvert, men symptomene kan likne allergireaksjoner.
Matallergi angår ca 5–8 prosent av barn under tre år. I befolkningen for øvrig er det omkring 5 prosent voksne som har matallergi eller reagerer på bestanddeler i maten, matoverfølsomhet.
Matallergi angår ca 5–8 prosent av barn under tre år. I befolkningen for øvrig er det omkring 5 prosent voksne som har matallergi eller reagerer på bestanddeler i maten, matoverfølsomhet.
Fordypning
- Merking av allergener i mat
- Merutgifter ved matallergi
- Matallergi - fra barn til ungdom (Allergi i Prakis 2 - 2011)
- Matoverfølsomhet - et paradigmeskifte? (Allergi i Praksis 1 - 2011)
- Spesialnummer om matallergi og matoverfølsomhet - Helsedirektoratet 2.11.2012
- Bok om risikohåndtering av allergener (dansk)
- Blir mobbet på grunn av matallergi