Hopp til hovedinnhold

Inneklima i skole

Her får elever, foresatte og ansatte informasjon om hvilke faktorer som spiller inn på inneklima, og hva man må være oppmerksom på eller unngå for ikke å få et dårlig inneklima. I tillegg gir vi praktiske tips og råd, man enkelt kan utføre selv, for et bedre inneklima.

Sist oppdatert 09. august, 2024

Inneklima er viktig for helse, trivsel og læring. Et dårlig inneklima på skolen kan bidra til sykdom og helseplager hos flere elever. Dette kan blant annet være luftveisinfeksjoner, forverring av astma, hodepine, unormal tretthet, tørr hud, tørre og irriterte slimhinner i øyne nese og hals.

Her finner du praktiske råd for bedre inneklima i klasserommet:

Fukt og mugg

Fukt og muggsopp skal ikke forekomme i rom som brukes av barn, elever og ansatte. Det er dokumentert sammenheng mellom fuktskader og astmautvikling, samt forverring av astma/allergi og luftveisinfeksjoner. Flere opplever også generelle plager som hodepine, trøtthet, uopplagthet og konsentrasjonsvansker.

Luft og ventilasjon

Dårlig eller mangelfull ventilasjon kan gi elever, lærere og brukere helseplager som trøtthet, hodepine, nedsatt konsentrasjon, øket irritasjon i slimhinner og økt hyppighet av luftveisinfeksjoner. Tilfredsstillende ventilasjon og luftskifte er også av stor betydning for konsentrasjon, yteevne og produktivitet.

Temperatur

Høy innetemperatur gjør oss mer følsom for forurensninger i luften (svevestøv og avgassinger). Dette skyldes at høy temperatur bidrar til å tørke ut tårevæsken i øynene, noe som kan gi smerter og betennelser i øynene.

Renhold og støv

Støvpartikler vil kunne irritere og gi betennelser i slimhinnen i nese, hals og luftveier. Elever kan få tørrhetsfølelse i slimhinnen, økt slimproduksjon, tett, irritert nese og hoste. Støvet kan også inneholde kjemikalier fra bygget eller allergener fra dyr og planter (pollen).

Avgassinger

Avgassinger, også kalt emisjon, kan forårsake mange sammensatte, komplekse helseskader, avhengig av hvilke forbindelser det er snakk om. Enkelte gasser kan for eksempel påvirke nervesystem, slimhinner, være kreftfremkallende, gi svekkelse av immunforsvar eller være hormonhermende.

Parfyme og lukter

Ved å unngå parfyme og andre luktstoffer vil klasseromsluften og inneklima bli bedre. Bruk deodorant som ikke gjør at du "stinker" parfyme når du har dusjet etter trening på skolen. En holdningsendring som vil føre til at ALLE får det bedre på skolen. Reduksjon av de kjemiske stoffene i inneklima vil også kunne forebygge at mennesker utvikler overfølsomhet.

Lys

Riktig lys på skolen skaper trivsel, velvære og læring. Humøret vårt, trivselen og skoleprestasjonsevnen er avhengig av lyset. Det er lyset som gir omgivelsene våre form, farge, atmosfære og karakter. Derfor er lyset mye mer enn bare en praktisk ting for at vi skal kunne orientere oss og utnytte de mørke timene av døgnet

Støy

Lyder som oppfattes som gode (f.eks. musikk) kan bidra til økt trivsel, og økt trivsel er bra for helsen. Men det som noen opplever som godt, kan ha motsatt virkning på andre. Det gjelder både hva slags lyder det er, hvor høye og hvor langvarige. Lyder som ikke oppleves som gode, kan virke som støy, og støy irriterer, tretter og forstyrrer konsentrasjonsevnen. Det kan føre til hodepine, og de som har hodepine, får det verre i støy

Utforming og innredning

Skolelokalene og uteområdene skal være utformet slik at det skapes et miljø som fremmer helse, trivsel, gode sosiale og miljømessige forhold samt forebygger sykdom og skade.

Norges Astma- og Allergiforbund har laget filmer som tar for seg inneklima i klasserom.