Hva gjør vi?
- Vi tilbyr helsefaglig rådgivning knyttet til matallergi og tilhørende problemstillinger.
- Vi bidrar til økt kunnskap og kompetanse om matallergi gjennom artikler, foredrag og utvikling av informasjonsmateriell til både private og offentlige institusjoner.
- Vi arbeider for god tilrettelegging for barn med matallergi i barnehager og skoler, og for at deres rettigheter er kjent og ivaretatt.
- Vi arbeider politisk for at rettigheter og stønadsordninger opprettholdes og styrkes.
- Vi fremmer og støtter forskning som kan bidra til ny kunnskap om matallergi.
Hvorfor er det et problem?
I den vestlige verden har forekomsten av matallergi vært økende de siste tiår. Det er i tillegg en sammenheng mellom forekomst av andre sykdommer og utvikling av matallergi. Eksempelvis har omtrent en tredjedel av barn med moderat til kraftig atopisk eksem også matallergi, mens tallet for voksne er omtrent ti prosent. Det å leve med matallergi får gjerne innvirkning på en rekke områder i hverdagen. Reaksjonene varierer fra relativt milde symptomer til potensielt livstruende overfølsomhetsreaksjoner, der det trengs akutt helsehjelp.
Vi ser at det fortsatt er et stort behov for å øke kunnskap og kompetanse om matallergi. Dette gjelder både ved tilberedelse og servering av mat, og ved håndtering av eventuelle allergiske reaksjoner. I tillegg ser vi at regelverket rundt merking av allergener i mat praktiseres svært ulikt, og det forekommer ofte mangler og feil.
Det kan være en tidkrevende prosess å få en god utredning ved mistanke om matallergi eller overfølsomhet. En blodprøve er alene ikke nok til å sette en diagnose – den må alltid tolkes i sammenheng med sykehistorie og symptomer. Noen velger selv å eliminere matvarer fra kostholdet, i håp om å oppleve en forbedring av symptomer, eller fordi de har opplevd en reaksjon etter inntak av en spesifikk matvare. Dette kan være både tidkrevende og frustrerende. Mange er også allergiske eller intolerante mot flere ingredienser, og man får derfor sjeldent et fullverdig svar på hva som forårsaker symptomene uten en god utredning.
Hva mener vi?
Skoler og barnehager må gis nødvendig opplæring om matallergi. De må sikre en god og løpende dialog med barn og foresatte, slik at allergien og eventuelle reaksjoner er forstått og kan ivaretas. Vi mener at personalet bør ha rutinemessige øvelser i å håndtere alvorlige allergiske reaksjoner.
Det er behov for økt kunnskap og kompetanse i serveringsbransjen, slik at både personale og spisegjester kan føle seg trygge på at allergi håndteres riktig.
En omfattende gjennomgang av europeiske studier på forekomst av matallergi fra 2014 viste at tallene på selvrapportert matallergi var langt høyere enn forekomsten av matallergi diagnostisert ved kontrollerte matprovokasjonstester. Det er derfor et klart behov for å styrke tilbudet om utredning, uavhengig av hvor man bor i landet. Å stille riktig diagnose er avgjørende for å sikre rett behandling, og unngå unødvendig ekskludering av matvarer fra kostholdet.
Dette har vi bidratt til
- Vi har økt kunnskapen om matallergi og bidratt til økt forståelse for alvorlighetsgraden gjennom synlighet i media og deltakelse i samfunnsdebatter, med både fageksperter og pasienthistorier.
- Vi har støttet og fremmet forskning som kan bidra til økt kunnskap om matallergi, og bidratt med både brukerrepresentanter og fagpersoner i ulike forskningsprosjekter.
- Vi har sikret brukermedvirkning i blant annet utviklingen av «Praktisk veileder i håndtering av matallergi» og Helsedirektoratets nasjonale faglige råd «Nøtteallergi i barnehager og skoler».
Hva kan du bidra med?
- Du har kanskje opplevd noen av de nevnte utfordringene rundt matallergi? Mye av dette kan vi gjøre noe med! For å få oppslutning om våre kampsaker og forståelse for problematikken i media og hos ulike beslutningstakere, trenger vi å være så mange som mulig. Bli medlem og støtt arbeidet med å trygge hverdagen for alle med matallergi. Som medlem hos oss støtter du også forskning gjennom en andel av medlemskontingenten.
- Del dine erfaringer og opplevelser! Ved å bli likeperson i Norges Astma- og Allergiforbund kan du dele av din erfaring med matallergi, eller som pårørende til en med matallergi. Det kan ha stor betydning og bidra til en trygghetsfølelse hos de som akkurat har fått en diagnose, og øke kunnskapen om hvordan det er å leve med allergi i hverdagen.