Anbefalt innetemperatur er 20-22 grader, og ca. fem grader mindre på soverom. Når flere mennesker oppholder seg i et rom, vil det vanligvis være noen (opp til 20 prosent) som er misfornøyd med temperaturen uansett hva den er. Tilpass derfor med klær.
Hvorfor bry seg om temperatur?
Når det er for varmt i rommet der vi oppholder oss, vil luften føles tørr og ufrisk og du kjenner deg fort trøtt og uopplagt. Høy innetemperatur medfører økt avgassing fra materialer som maling, møbler og tekstiler, og disse avgassene kan føre til betennelsesreaksjoner i slimhinner i luftveiene og forverre astma og allergisykdommer. I tillegg bidrar høy temperatur til å tørke ut tårevæsken i øynene, noe som kan gi smerter og betennelser i øynene.
For høy temperatur bidrar også til vekst av mikrober og muggsopper, og det skaper bedre forhold for formeringen av blant annet husstøvmidd og andre uønskede småkryp.
Når det er for kaldt kan det oppstå muskelstivhet, reumatiske plager kan forsterkes, og enkelte blir mer mottakelige for infeksjoner.
Gode råd for riktig innetemperatur
- Heng eller legg et termometer i oppholdsrom og soverom, og kontroller temperaturen regelmessig.
- Forsøk best mulig å holde innetemperaturen mellom 20 og 22 grader i den kalde årstiden, fortrinnsvis med bruk av termostatregulering som regulerer temperaturen ned til f. eks. 15 grader om natten.
- Ikke senk temperaturen om natten så mye at bygget blir betydelig nedkjølt. Det skaper "kuldetrekk" fra vegger og gulv, og krever ofte mye energi for å få opp varmen igjen.
- Barn med høyere aktivitetsnivå inne enn voksne har det ofte best med litt lav innetemperatur, men trenger å ha det litt varmere når de er i ro. Dette reguleres best med klær.
- Unngå trekk. Trekkfulle vinduer og dører bør tettes.
- Er det gulvkaldt, lønner det seg å finne ut hva som er årsaken og utbedre denne. Ikke velg teppegulv! Er det fortsatt gulvkaldt, hjelper det med varme sokker eller tøfler, og å kle litt ekstra på småbarn som leker på eller nær gulvet.
- Unngå at noen utsettes for varmestråling fra varmekilder i nærheten, som radiator og panelovn, og heller ikke kaldras fra vindu eller kald yttervegg.
- Prøv å få til god utvendig solavskjerming. Fortrekksgardiner inne hjelper vanligvis for dårlig.