Hopp til hovedinnhold

Podkast "Sjukt frisk"

I podkasten Sjukt Frisk tar vi opp temaer innen allergi, astma, eksem og annen overfølsomhet. Sammen med leger, fageksperter og andre gjester snakker vi om ting du kanskje har lurt på, vil vite mer om eller ikke har turt å spørre om!

Sist oppdatert 27. november, 2024
i

For å høre podkastserien kan du trykke på lenkene under, eller søke opp "Sjukt frisk" i din podkastavspiller.

Episode 1 - Tabubelagte allergier

Visste du at man kan være allergisk mot dopapir? Bind? Sexleketøy og sperm? Vi kan i teorien være overfølsom mot det meste i våre omgivelser, men noen allergier er mer utbredt enn andre. I denne episoden tar vi opp tabubelagte allergier som kan skape utfordringer i hverdagen.

Episode 2 - Annen overfølsomhet

Du har kanskje hørt om el-overfølsomhet? Eller overfølsomhet mot parfyme? Overfølsomhet er en tilstand hvor kroppen reagerer på stoffer som normalt er ufarlige. Overfølsomhet er reelt, men det skyldes ofte ikke det du tror det gjør. Visste du at det finnes behandling? I denne episoden snakker vi med lege og ekspert Torgeir Storaas fra Regionalt senter for astma, allergi og annen overfølsomhet om overfølsomhet.  

Episode 3 - Allergi fra barn til ungdom

I denne episoden gir vi deg et innblikk i allergier du kan støte på fra barnet er nyfødt til det er klar til å forlate redet. Bleier, våtservietter, kremer, lekeslim som lages selv, hennatatovering og parfymerte badesko er noen av temaene. Vi gir deg tips og råd til hvordan du kan forebygge allergi, og hvilke produkter du bør være oppmerksom på i barnets oppvekst.

Episode 4 - Inneklima

Merker du at formen oppleves dårligere når du er hjemme, enn når du er ute? At du blir ukonsentrert, sliten eller får ubehag i øyne og luftveier? Dårlig inneklima i boligen kan være helseskadelig og bidrar til å øke forekomsten av astma og allergier i dagens samfunn. Heldigvis kan vi ved enkle og rimelige grep gjøre noe med dette. I denne episoden snakker vi med en av Norges fremste eksperter på inneklima, Kai Gustavsen, fagsjef inneklima i NAAF. Han deler sine beste tips for et bedre inneklima.

Episode 5 - Matoverfølsomhet

Matoverfølsomhet, både allergi og intoleranser, er et tema som berører mange i dagens samfunn. En god utredning er svært viktig for å finne ut av hva som er årsaken til plagene, og hvordan de bør behandles. Dessverre er det også mange som vet å sko seg på mennesker som trenger hjelp, og ikke alle utredning- og behandlingstilbud er pålitelige. I denne episoden har vi invitert Ingvild Gaare Olstad, sykepleierkoordinator fra Regionalt senter for Astma, Allergi og overfølsomhet for å fortelle oss hva vi bør gjøre og hva vi bør styre unna, hvis vi mistenker at maten gir oss utfordringer.

Episode 6 - Allergivennlige hunder, finnes de?

Hva gjør man når man har kjøpt hund og oppdager at en i familien er blitt allergisk? Er det noen måter å unngå dette på? Og finnes det egentlig allergivennlige hunder? Helsefaglig rådgiver i Astma- og Allergiforbundet, Anna Bistrup, og øre-nese-hals-lege, Oscar Asante, diskuterer dette temaet, som kan være ganske vanskelig og der det hersker mange myter.

Episode 7 - Allergi; veien fra utredning til diagnose og behandling.

Når du lurer på om du har en allergi, hvordan finner du ut av det og hva skal du gjøre for å behandle allergien? Kan du vaksineres mot det du er allergisk mot?

Helsefaglig rådgiver, Anna Bistrup, fra Astma- og Allergiforbundet, og spesialist Oscar Asante fra Øst-Helse går igjennom de forskjellige måtene man kan utrede og behandle allergi på. Blant annet får du en grundig innføring i hva allergivaksinasjon går ut på.

Episode 8 - Astma fra A til Å 

En samtale med helsefaglig rådgiver i Astma- og Allergiforbundet, Anna Bistrup, og overlege Tonje Reier-Nilsen, fagansvarlig for astma hos Oslo Universsitetssykehus. Blir man egetlig født MED astma? Hvilke typer astma finnes det og hvorfor er det så viktig å behandle din lungesykdom? Denne podkastepisoden er utviklet med støtte fra Chiesi.

Episode 9 - Astma og trening - idrettslegens beste råd 

I denne episoden diskuterer helsefaglig rådgiver Anna og idrettslege Tonje Reier-Nilsen temaet «Astma og trening». Er det slik at trening er farlig for personer med astma? Hvordan skal man gå frem hvis man ønsker å komme i gang med trening? Og er egentlig astmamedisin prestasjonsfremmende? Vi gir deg svarene! Denne episoden er utviklet med støtte fra Chiesi.

Episode 10 - Pollenallergi

Helsefaglig rådgiver Anna Bistrup og prosjektleder Maja Aas i Norges Astma- og Allergiforbund snakker om pollenallergi. De går gjennom pollensesongen, ser på vanlige symptomer for pollenallergi, hvordan det utredes og behandlinger. De svarer også på lytterspørsmål og kommer med noen tips til allergikere i pollensesongen.

Episode 11 - Olli Wermskog om allergier

Vi har storfint besøk av skuespiller, komiker og improvisatør Olli Wermskog, blant annet kjent fra tv-serien Kongen Befaler. Han har mange allergier som har fulgt han helt fra barndommen. Olli forteller om oppveksten med allergier, og vi får høre om noen dramatiske situasjoner han har vært i som følge av å ha fått i seg noen han ikke tåler. Han snakker om voksenlivet, samliv og hvordan det er å jobbe som skuespiller med allergier som han må ta hensyn til. Han forteller også om sitt positive syn og innstilling til livet med allergier. Programledere i denne episoden er seniorrådgiver helsefag Anna Bistrup og prosjektleder Maja Aas.

Episode 12 - Food protein-induced enterocolitis syndrome (FPIES)

Vi har besøk av en dyktig gjest, Vibeke Landaas, som er klinisk ernæringsfysiolog ved Barne- og ungdomsklinikken på Rikshospitalet. Anna Bistrup, seniorrådgiver helsefag i Norges Astma- og Allergiforbund, snakker med Vibeke om Food protein-induced enterocolitis syndrome (FPIES). De går igjennom diagnosen, symptomer og utredning.

Episode 13 - Allergi mot veps og bier

Helsefaglig rådgiver Anna Bistrup har besøk av professor emeritus og tidligere overlege ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet (RAAO) Helse Vest, Erik Florvaag. De snakker om allergi mot veps og bier, blant annet utredning og behandling. Hva som skjer, og hva du må gjøre hvis du får en alvorlig allergisk reaksjon.

Episode 14 - Eosinofil øsofagitt

Vibeke Landaas er tilbake som gjest! Hun er klinisk ernæringsfysiolog ved Barne- og ungdomsklinikken på Rikshospitalet. Helsefaglig rådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund, Anna Bistrup, snakker med Vibeke om Eosinofil Øsofagitt (EOE), også kjent som allergi i spiserøret. De går gjennom diagnosen, symptomer og utredning.

Episode 15 - Hudallergi

Seniorrådgiver helsefag Anna Bistrup og fagsjef i biologi og kjemi Kent Hart i Norges Astma- og Allergiforbund snakker om hudallergi. De går igjennom forskjellige typer hudreaksjoner, symptomer og hva du kan gjøre hvis du mistenker at du har en hudallergi.

Episode 16 - Merkeordningen Asthma Allergy Nordic

Astma- og Allergiforbundets fagsjef i biologi og kjemi Kent Hart har besøk av vår danske kollega Rikke Bille, som er sjef for Allergimerkningen i Astma-Allergi Danmark. De snakker om vår felles merkeordning, Asthma Allergy Nordic, og besvarer spørsmål som hva merkeordningen er, hvorfor det er viktig med en merkeordning som vurderer og anbefaler helsevennlige produkter, samarbeidet mellom Norge, Danmark og Sverige og forskjellige produktgrupper.

Episode 17 - Sjekkliste for deg som skal leie bolig

I denne episoden får du tips og råd til hva du skal se etter når du skal leie hybel eller leilighet. Fagsjef for biologi og kjemi, Kent Hart, snakker med Kai Gustavsen som er fagsjef for inneklima i Astma- og Allergiforbundet. De snakker om inneklima og går igjennom hva du bør være oppmerksom på når du er på visning. Du får gode råd til hva du bør sjekke, og hva du selv kan gjøre for å sikre et godt inneklima i leieboligen.

Episode 18 - Eksem

Hudlege Linnea Torsnes og seniorrådgiver helsefag i Norges Astma- og Allergiforbund, Anna Bistrup, snakker om forskjellige typer eksem og utredning av eksem. De ser også nærmere på hva som er viktig i behandling av eksem, og hva en bør gjøre for å unngå forverring av eksemhud.

Episode 19 - Fukt og mugg

Fagsjef for biologi og kjemi, Kent Hart, snakker med Kai Gustavsen som er fagsjef for inneklima i Astma- og Allergiforbundet om fukt og mugg. Her får du tips og om hva du kan gjøre for å forhindre fukt og mugg og hva du må gjøre dersom problemet oppstår i ditt hjem.

Episode 20 - Inneklimamålere

I denne episoden snakker Astma- og Allergiforbundets fagsjef for biologi og kjemi, Kent Hart, og fagsjef for inneklima, Kai Gustavsen, om inneklimamålere. De går gjennom hva disse apparatene måler i hjemmet, og hvordan de kan brukes som et verktøy for et bedre inneklima.

Episode 21 - Varmekilder innendørs

Vedovn, radiator og varmepumpe er bare noen av varmekildene som kan gi oss en behagelig innetemperatur. Men hvordan gir de best effekt og hvordan kan de påvirke temperatur inne? I denne episoden går fagsjef for biologi og kjemi, Kent Hart og Kai Gustavsen som er fagsjef for inneklima gjennom forskjellige varmekilder og deg tips og råd til bruk og vedlikehold.

Episode 22 - Vask og rengjøring

I denne episoden gir vi deg tips til hva du bør tenkte på når du gjør rent hjemme. Fagsjef for biologi og kjemi, Kent Hart, og Kai Gustavsen som er fagsjef for inneklima i Astma- og Allergiforbundet går gjennom gode rengjøringsrutiner som kan bidra til et sunt inneklima.

Episode 23 - Merking av allergener i mat og drikke

Merking av allergener i mat og drikke er et viktig verktøy for personer med matallergi og intoleranser. I denne episoden snakker Kent Hart, fagsjef biologi og kjemi og Ingvild Venås Roe, helsefaglig rådgiver mat og ernæring, om matmerking og merkepliktige allergener. De gir også råd til hva du kan se etter på produkter og hva du bør være oppmerksom på når det kommer til å spise på servingssteder.

Episode 24 - Ventilasjon i boliger

Luft og ventilasjon er viktig for et godt inneklima hjemme. Fagsjef for biologi og kjemi, Kent Hart, snakker med Kai Gustavsen som er fagsjef for inneklima i Astma- og Allergiforbundet om forskjellige ventilasjonsmuligheter. De gir deg tips til hva du kan gjøre for å sikre god luft og ventilasjon i boligen din.

Episode 25 - Alvorlig astma

I denne episoden snakker Anna Bistrup med spesialist Tonje Reier-Nilsen om alvorlig astma. De forklarer hvorfor enkelte med astma opplever sykdommen vanskelig å behandle og gir råd om hva man kan gjøre for å få bedre astmakontroll.

Episode 26 - Spise ute med matallergier

Helsefaglig rådgiver Anna Bistrup snakker med politisk seniorrådgiver Marte Øien om matallergier. Marte har selv alvorlig matallergi og forteller hennes erfaringer med å spise ute, hvilke forholdsregler hun tar før et restaurantbesøk, og gir tips og råd til hvordan å få en god matopplevelse til tross for allergier.

Episode 27 - Ferie med allergier

Helsefaglig rådgiver Anna Bistrup snakker med politisk seniorrådgiver Marte Øien om det å dra på ferie når man har allergier. De gir de tips og råd til forberedelser, hva du bør være oppmerksom på under ferien og annet som er lurt å vite om for å nyte ferien, selv med allergier.

Episode 28 - Kols (kronisk obstruktiv lungesykdom) 

Seniorrådgiver helsefag, Anna Bistrup, har besøk av sykepleier Mia Østerhaug som har lang arbeidserfaring fra lungeklinikk.

De snakker om hva som er vanlige årsaker til kols, hvilke symptomer mange opplever og hvordan kols-utredning for foregår. De går også igjennom behandlingsalternativer og hva en kan gjøre for å få økt livskvalitet med diagnosen.

Episode 29 - Yrkesrelatert astma

Helsefaglig rådgiver Emilie Næss Lunde har med seg Britt G. Randem som er overlege, dr. med/ Seksjonsleder på Medisinsk klinikk/Lungemedisinsk avdeling/Seksjon for miljø- og arbeidsmedisin og Gunhild Berg Nistad som er lege i spesialisering på Seksjon for miljø- og arbeidsmedisin på OUS Ullevål. De snakker om yrkesrelatert astma. Hva det er, om noen yrkesgrupper er mer utsatt enn andre, utredning og rettigheter dersom en får diagnosen.